10 grunde til hvorfor matcha er så sundt

Matcha tepulver

Gennem de seneste år har der været meget fokus på sundhed og økologi. Med al den fokus på sundhedstendenser, så er det svært at undlade matcha, og de sundhedsmæssige effekter den tilfører til ens krop og sind. Der har været meget omkring snakken af matcha - og det er der med god grund til.

Men hvad er matcha helt præcis?

Helt konkret så er matcha fintmalede grønne teblade fra tebusken ‘Camellia Sinensis’. Faktisk stammer alle teer fra denne tebusk. Men kunsten ved matcha er, at matchas fremstillingsproces er meget unik sammenlignet med måden, hvorpå andre tesorter bliver fremstillet på.

Matcha er rig på antioxidanter, vitaminer, mineraler og aminosyren L-theanin. Dermed indgår matcha i den særlig kategori superfoods, som består af fødevarer der findes i naturen. Superfoods er ernæringsmæssigt og overlegne kilder til væsentlige næringsstoffer, som vi mennesker har behov for, og dermed gavner det din sundhed og helbred. 

Men hvilke sundhedseffekter har matcha så - tænker du? Vi giver dig her 10 konkrete svar på, hvorfor matcha er så sundt, og hvorfor det har fået så stor omtale i vesten i de seneste år.

1. Rig på aminosyren L-theanin

Matcha er rig på aminosyren L-theanin, hvilket medfører til en naturlig og længerevarende energitilførsel. Dette skyldes nemlig, at L-theanin er med til at fremme vores tilstand af afslapning og velvær. Af denne årsag blev matcha også indtaget af de japanske munke, da det hjalp dem med at holde et rolig og fokuseret sind under deres lange meditationssessioner. Selvom L-theanin er meget normalt i alle te, indeholder matcha op til fem gange så meget L-theanin sammenlignet med de almindelige former for sort og grøn te.

2. Spækket med antioxidanter

En af de store fordele ved matcha er, at det er fyldt med antioxidanter, som kan hjælpe med at reducere celleskader og forhindre kroniske sygdomme. Sammenlignet med andre superfoods såsom granatæbler, blåbær, brocolli eller spinat, så har matcha et højere indhold af antioxidanter. Bare en enkelt servering af en kop med matcha te har op til 137 gange flere antioxidanter end 10 kopper brygget grøn te.

3. Øger muligvis din huds udstråling

Matcha indeholder en række vitaminer herunder vitamin A, B, C, E samt K. Hvis du døjer med hudproblemer, så kan matcha være effektivt til behandling af dette. Det skyldes de høje vitamin niveauer, som du finder i matcha. C-vitamin stimulerer produktionen af ​​kollagen, hvorimod vitamin B kan hjælpe med at fremme en sund udskiftning af hudceller.

4. Matcha giver dig mere energi sammenlignet med andre typer te  

Har du brug for et sundt, naturligt og længevarende energiboost, så indeholder matcha rigelige mængder af koffein. Sammenlignet med andre typer af te, kan matcha indeholde op til tre gange mere koffein. Sort te indeholder 47 mg pr. kop, hvorimod en grøn kop te indeholder 28 mg. Matcha indeholder det, der svarer til 70 mg koffein, hvilket er lidt mindre end en kop kaffe med 96 mg - afhængig af kaffe type. Men derimod når du drikker matcha oplever du en bedre koncentrationsevne uden 'crashes & jitters’. Dette skyldes en speciel sammenhæng mellem koffein og L-theanin.

5. Matcha kan gøre dagene lidt gladere  

Matcha kan hjælpe med at løfte dit humør. Dette er blot endnu en ud af de mange fordele ved indholdet af L-theanin i matcha. Aminosyren producerer nemlig dopamin og serotonin, som er væsentlige for at opnå et bedre humør, hukommelse samt koncentration. L-theanin har også vist sig at være effektivt til at formindske stress.

6. Matcha kan måske hjælpe med at forebygge kræftsygdomme  

Selvom det ikke er direkte videnskabeligt bevist, at matcha kan forebygge kræft, så er matcha fyldt med sundhedsfremmende komponenter og især EGCG, der har været forbundet med kræftforebyggelse. Tidligere undersøgelser har forbundet den kraftige antioxidant EGCG til at forebygge kræft ved at forhindre kræftcellernes udvikling. Reagensglas undersøgelser viste, at EGCG i matcha hjalp med at dræbe prostatakræft celler, og at EGCG samtidig er effektiv mod hud, lunge og leverkræft.

7. Matcha kan hjælpe med dine vægt mål  

Grøn te er kendt for sin evne til at øge vægttab, og matcha er ingen undtagelse! Matcha kan hjælpe med at fremskynde stofskiftet for at øge energiforbruget og fedtforbrænding, hvilket med tiden hjælper med dit vægttab. Dette er igen takket være EGCG og sammenlignet med almindeligt grøn te, så indeholder matcha tre gange mere EGCG.

8. At drikke matcha kan bidrage til et sundere kolesterol niveau. 

Indtagelse af matcha regelmæssigt resulterer i en reduktion af dårligt kolesterol (LDL). Denne type kolesterol fører til ophobning af fedtsyrer i arterierne, som ifølge eksperter øger dine risici for hjerteanfald. Grøn te har vist sig at reducere niveauet af dårligt LDL-kolesterol. Kombineret med en sund kost og livsstil, kan indtagelse af matcha have en sund indvirkning i at holde dit hjerte sundt og dermed forhindre hjertesygdomme.

9. Matcha kan styrke dine knogler

Polyfenoler som er en gruppe af antioxidanter der findes i matcha, kan øge knoglemineraltætheden (et udtryk for hvor meget kalk du har i knoglerne) ved at reducere inflammation, som er med til at forårsage oxidativt stress på dine knogler. Ifølge tidligere undersøgelser kan det sænke dine risiko for at udvikle knogleskørhed (osteoporose).

10. Matcha kan hjælpe med at forebygge leverskader 

Flere undersøgelser peger imod, at matcha kan hjælpe med at beskytte leverens sundhed. I en undersøgelse fik 80 deltagere med ikke-alkoholisk leversygdom enten placebo eller 500 mg grøn te ekstrakt dagligt i 90 dage. Efter 12 uger reducerede grøn te ekstrakt væsentligt deres leverenzym niveauer. Forhøjede niveauer af disse enzymer kan føre til leverskade. Derudover viser en anden undersøgelse at drikke grøn te var forbundet med en nedsat risiko for at få leversygdomme. Det skal dog mindes om, at der kan være andre betydende faktorer involveret i dette.

Konklusion

Det er altså tydeligt, at der er mange sundhedsmæssige fordele forbundet med matcha. Det er dog vigtigt at huske, der ikke er noget, som kan kaldes en ‘perfekt diæt’ eller ‘mirakel kur’, der kan løse alle ens problemer. I sidste ende handler det om at stræbe efter en sund livsstil af varieret kost og en aktiv livsstil.
Der findes mange måder at komme i gang med dette på, og det handler om at finde det, som virker bedst for en selv. Indtagelse af eksempelvis matcha kan dog være et rigtigt godt udgangspunkt til at bidrage til en sundere livsstil.


Ældre opslag Nyere opslag

Skriv en kommentar