Matcha… Meget mere end bare grønt te pulver

Historien bag matcha -  Matcha Te - Matcha Energy

Du har med garanti sikkert tidligere hørt om den japanske grønne te matcha, som i de seneste år er udviklet til en sundhedsbølge. Men matcha er ikke bare en ny trend, som vi ser i vesten, som mange nyder som en erstatning til kaffen. Udover smagsnuancen er der meget mere til den fintmalede grønne te, som indeholder en række sunde fordele.

Men hvordan startede det egentlig?

Matcha går tusinder af år tilbage til dengang dynastier regerede Kina og Shogun klaner regerede Japan. Oprindelsen af matcha kan blive sporet helt tilbage til Tang dynastiet i Kina, som fandt sted i det 7. til 10. århundrede. Dengang dampede de tebladene og formede dem til mursten for at gøre transporten og salget af teen lettere. De stegte og pulveriserede tebladene, som senere blev blandet sammen med vand og salt.

Myouan Eisai

Det var dog først i den efterfølgende Song dynasti, som foregik fra det 10. til 13. århundrede, at det blev udbredt at anvende matcha til te ceremonier. En japansk munk ved navn Myouan Eisai brugte størstedelen af sit liv på at studere buddhisme i Kina. Eisai spillede desuden en prominent rolle i den japanske historie af te, hvor han b.la. har skrevet Kissayojoki, som er en bog om te.   

Tilbage i omkring 1190 returnerede Eisai permanent til Japan med de samme te frø og den samme Zen-buddhistiske metode for at lave grøn te pulver, som han opsamlede i Kina. Netop de te frø som Eisai tog med til Japan lagde grundstenen for den højeste kvalitet af grøn te, der kunne findes i Japan. 

Eisai plantede frøene ved det hellige tempel i Kyoto, som tilhørte Kamakura shogun klanen. Dengang blev Matcha betragtet som et luksussymbol og dermed kun brugt i meget begrænsede mængder. 

Tencha

De japanske Zen-buddhistiske munke fandt hurtigt en ny metode til at kultivere de grønne teblade på. Tencha som er de teblade, der bliver brugt til at lave matcha, blev groet i skyggen, netop fordi det maksimerede de helbredsmæssige fordele, som matcha indeholder. 

Japanske Zen-buddhistiske munke indså først den store værdi, der er i matcha te, da de begyndte at drikke det inden deres time lange meditations sessioner. 

Det hjalp dem nemlig med at holde et roligt og fokuseret sind i længere tid. Lidt efter begyndte samuraierne også at drikke matcha te, da det hjalp både deres fysiske og kognitive præstationer under deres kamptræning.

(I dag ved vi at dette fokus og afslappede sind kom grundet sammenhængen mellem theaninen og koffeinen i matchaen) 

I og med at fordelene ved matcha blev mere anerkendt, så blev matcha hurtigt grundstenen bag den sofistikerede kunst af den japanske teceremoni "Chado"

Matcha ceremoni ritualet

Matcha te blev ikke kun et middel, som munkene og samuraierne brugte til deres meditationer for at få et afslappet og fokuseret sind.

At ofre en skål matcha til Buddha blev en daglig ritual. Det yndefulde ved te ceremonien kommer fra harmonien mellem værten og gæsterne. 

Ånden bag te ceremonierne bliver udtrykket igennem 4 koncepter: 

Fred, renhed, respekt og som nævnt ovenfor, harmonien mellem gæst og vært. 

En korrekt ceremoni har til formål at befrie alle bekymringer og belyse det smukke ved naturen og den menneskelige aktivitet.

Ritualet i dag

Igennem århundreder har "Chado" spredt sig igennem hele Japan i alle lag af samfundet. Mange af de gamle skoler for te ceremonier har udviklet sig og findes stadig denne dag i dag. 

I dag giver matcha te ceremonierne mulighed for at møde nye mennesker og udveksle intellektuelle tankesæt, mens de samtidig bevarer traditionerne.

Brugt mere end tusinde år på at perfektionere.

Matcha te har altså stærke rødder tilbage i den japanske kultur og samfund. Japanerne har ligesom så mange andre ting, som de arbejder med formået at perfektionere, hvordan de laver den bedste te muligt.

Vi er taknemlige over at kunne få lov at arbejde sammen med de japanske landmænd og få lov at bruge deres fantastiske matcha te til vores produkter. 

 
Tusind tak fordi du læste med, vi håber du lærte noget nyt. 


Hvis du har nogle spørgsmål, kommentarer eller feedback, så skriv dem endelig gerne i kommentarfeltet så vender vi tilbage hurtigst muligt.


Ældre opslag Nyere opslag

Skriv en kommentar