Matcha Fremstillingsproces

Matcha Fremstillingsproces

Hvordan bliver matcha lavet?

Matcha er en unik art af grøn tepulver, som dyrkes og produceres i Japan. De japanske tebønder er de eksklusive producenter af autentisk matcha pulver, selvom det bliver dyrket rundt i hele verden. Matcha kommer fra 'Camellia Sinensis’, som er den samme plante som oolong te, sort te og andre grønne tearter kommer fra.

Matchas prestigefyldte ry kommer, i modsætning til de andre teproduktioner, fra over 800 år gamle dyrknings- og produktionstraditioner. Autentiske matchaproducenter benytter sig fortsat af disse unikke traditioner i dag. Det fantastiske ved Matcha te er, at man optager 100% af bladet, hvor man ved traditionel te kun kan udtrække omkring 30% gennem brygningsprocessen. Der er derfor heller intet spild eller restaffald fra produktionen af matcha. Totalt win-win!

Hvad går denne produktionsprocess så ud på?

1. Skyggeopdræt 

Første step i produktionen af matcha er skyggeopdrætsprocessen. Matcha, som bruges til Matcha Energy og vores andre matchaprodukter, kommer fra skyggeopdrættede teblade og er fremstillet af kun de bedste Tencha-blade i områderne Kagoshima og Aichi i Japan. Det er netop denne unikke dyrkning af tebladene, som gør matcha betydeligt mere næringsrigt end alt andet te.

Skyggeopdrætningen starter 1 måned før høstperioden for gradvist at blokere sollys til bladene.

Matcha Skyggeopdræt

Hvad gør dette? 

Dette gør bladene tyndere og blødere og resulterer i den karakteristiske, levende grønne farve. Dette gør, at bladene producerer mere klorofyl og aminosyrer, som begge har en masse fordele. Klorofyl har positiv effekt på fordøjelse, energiniveau og kan sågar neutralisere dårlig ånde, hvor aminosyrer bruges af kroppen til at vedligeholde kroppens celler, væv og muskler. Mangel på aminosyrer kan derfor medvirke til følelsen af træthed.  

2. Håndplukker kun de bedste teblade 

'Hachijuhachiya' markerer årets første tehøst, som typisk foregår i foråret eller i midten af april til midten af maj. Det er de små lysegrønne babyblade, som er de mest værdifulde, og er derfor dem der håndplukkes. Dette giver matchaen den bedste kvalitet.

Matcha håndplukkede blade

3. Dampes og lufttørres 

Direkte efter at bladene er høstet, bliver de dampet i cirka 20 sekunder for at stoppe bladene med at oxidere. Dette sørger for, at bladene bevarer sit høje indhold af gode næringsstoffer, samt den grønne farve, som vi elsker.

Derefter skal bladene igennem en blæser for at eliminere alt kondensvand fra dampningen. Næste step for teproducenterne er at knuse de tørrede blade, så de lettere kan sortere dem. Dette råmateriale som kommer fra dette kaldes 'astencha', som er forløberen til det færdige matcha pulver.

 

 Matcha pulver

4. Matcha bedømmelsen 

Før tebladene bliver fintmalet med stenmøllen, bliver den rå 'astencha' tjekket igennem for at sikre, at det kun er den bedste kvalitet der går videre til at blive til det færdige matchapulver. Teproducenterne vil nu sortere teen i forskellige kategorier: farve, tekstur og aroma, og derefter med varmt vand brygge og smage på teen, så kvaliteten kan grades/vurderes. 

Matcha grade kvalitetstjek

4. Formaling af stenmølle til færdigt matcha 

Det sidste step inden det endelige matchapulver er klar, er malningen, som bliver udført af de traditionelle stenmøller. Her bliver bladene malet langsomt og roligt, for at opnå den fineste mulige konsistens. 

Endelig bliver det færdige matchatepulver vakuumpakket, så det er klar til afsendelse til forskellige lokationer rundt om i verden. 

matcha stenmølle

Vi siger tak!  

Som afslutning vil vi blot sige, at vi føler os super heldige og taknemmelige over at få lov til at arbejde sammen med de japanske bønder samt få lov til at være en del af matchas historie. 

Vi synes det er helt fantastisk, at vi kan være med til at bringe matcha til vesten og bruge det i vores produkter. 

De japanske matchatraditioner bygger på ro og fred, og netop det vil vi gerne bringe med ind i vores brand. Vores mål er nemlig at kunne tage ved lære af disse traditioner og bringe dem ind i vores allesammens travle hverdage. 

Har du nogle spørgsmål til matcha generelt, eller specifikt vores matchaprodukter, er du meget velkommen til at skrive en kommentar eller kontakte os på info@matchaenergy.dk. Vi glæder os til at høre fra dig og skal gøre vores bedste for at besvare dine spørgsmål så godt som muligt!


Ældre opslag Nyere opslag

Skriv en kommentar