Matcha: Fra gård til kop - Alt du behøver at vide

Matcha-plantage

Hvad er det nu lige matcha er? 

Matcha er en type grøn te, der stammer fra Japan. Det er en unik te, der adskiller sig fra andre teer på grund af sin unikke smag og fremstillingsmetode. Matcha te er blevet stadig mere populært i Danmark på grund af dens sundhedsmæssige fordele og enestående smag. Men hvordan bliver Matcha te dyrket, høstet og forarbejdet til det færdige produkt? I denne artikel vil vi udforske Matchas rejse fra gård til kop, og alt hvad du behøver at vide om dens historie, produktion og fordele.

Kort historie om Matcha

Matcha te stammer fra Japan og har en lang historie i japansk kultur. Matcha blev først introduceret til Japan i det 12. århundrede og blev brugt i Zen-buddhistisk praksis til meditation og åndelig opvågning. I dag er Matcha stadig en vigtig del af japansk kultur og tradition, og det er blevet populært over hele verden på grund af dens unikke smag og sundhedsmæssige fordele.

Matcha Produktion

Matcha te er lavet af skygge-dyrkede te blade, der er blevet malet til en fin pulverkonsistens. Skygge-dyrkning hjælper med at øge tebladenes chlorofylindhold, hvilket giver Matcha dens karakteristiske grønne farve og næringsstoffer.

Matcha dyrkes primært i fire regioner i Japan: Aichi, Kyoto, Shizuoka og Mie. I disse regioner dyrkes Matcha te på specielle Matcha plantager, hvor der er optimale vækstbetingelser for tebuskene.

Matcha dyrkes normalt i skyggen i cirka fire uger før høst, hvilket hjælper med at øge tebladenes næringsstoffer og reducere deres tanninindhold, hvilket resulterer i en blødere og mere delikat smag.

Efter høstning af Matcha-tebladene bliver de straks taget til forarbejdningsfaciliteter, hvor de gennemgår en række processer, inden de endelig bliver pulveriseret til den fine Matcha-pulverkonsistens.

Dampning 

Først skal tebladene dampes for at forhindre oxidation og bevare deres grønne farve. Dampning varer normalt kun omkring 30 sekunder og bliver derefter straks stoppet ved at overføre tebladene til en køleovn for at stoppe varmebehandlingen.

Derefter bliver de tørret i en varmeovn ved hjælp af en speciel metode, der bruger varm luft i en cirkulerende strøm for at sikre, at tebladene tørrer jævnt og ikke brænder eller bliver beskadiget.

Sortering og malet med stenmølle 

Når tebladene er blevet tørret, bliver de sorteret og stænglerne og andre uønskede materialer bliver fjernet fra tebladene ved hjælp af en speciel separator. De adskilte teblade bliver derefter malet til en fin pulverkonsistens ved hjælp af en stenmølle, der maler tebladene til et fint pulver med en meget fin konsistens.

Hele denne proces er yderst vigtig for at opnå den fineste kvalitet af Matcha-te. Det er derfor, at producenter af Matcha-te bruger den mest avancerede teknologi og de mest erfarne arbejdere for at sikre, at hver eneste batch af Matcha-te er af høj kvalitet og kan tilbyde de fulde sundhedsmæssige fordele, som Matcha-te er kendt for.

Klar til servering

Efter denne proces er Matcha-te klar til at blive brygget og serveret. Det kan bruges i en række forskellige opskrifter, såsom traditionel Matcha-te, Matcha-latte, Matcha-smoothies, Matcha-desserts og meget mere. Det er en alsidig og unik te, der kan bruges på mange forskellige måder, og dens unikke smag og sundhedsmæssige fordele gør den til en favorit blandt mange te-elskere i Danmark og verden over.


Ældre opslag Nyere opslag

Skriv en kommentar